Η περιτοναϊκή κοιλότητα περιέχει ένα πλήθος ζωτικών οργάνων που συνεργάζονται αρμονικά για την εκτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού. Από τη λήψη τροφής έως τη χρήση ενέργειας, την παραγωγή ορμονών έως την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, όλα συμβαίνουν καθημερινά στο σώμα μας. Ωστόσο, πολλές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν διατάραξη αυτής της ισορροπίας και να είναι επικίνδυνες για εμάς. Μερικές φορές μόνο η αναμονή βοηθά, σε άλλες περιπτώσεις η φαρμακευτική θεραπεία είναι επιτυχής, συχνά όμως ο γενικός χειρουργός πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά.
Γενική χειρουργική
Στη γενική χειρουργική, αναγνωρίζονται υποκατηγορίες, η χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδής αδένας, παραθυρεοειδείς, επινεφρίδια), η χειρουργική ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος (χοληδόχος κύστη) η χειρουργική του γαστρεντερικού σωλήνα (οισοφάγος, στόμαχος, λεπτό έντερο, παχύ έντερο), η χειρουργική των κηλών (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη) και η χειρουργική του πρωκτού (αιμορροΐδες, ραγάδα, συρίγγια, αποστήματα). Ένα ευρύ φάσμα ασθενειών αντιμετωπίζονται συχνά από ομάδα διαφόρων ειδικoτήτων. Έτσι, οι γενικοί χειρουργοί συνεργάζονται στενά με ακτινολόγους, ογκολόγους χημειοθεραπευτές και ακτινοθεραπευτές.
Τα τελευταία χρόνια η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει κερδίσει πολύ έδαφος με ολοένα αυξανόμενες τεχνολογικές διευκολύνσεις. Πρακτικά, ελάχιστες είναι οι επεμβάσεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν λαπαροσκοπικά. Αυτό επιτρέπει μικρότερο χρόνο ανάρρωσης εξαιτίας των μικρών τομών που απαιτούνται και του λιγότερου στρες που βιώνει ο οργανισμός.
Επόμενο στάδιο της λαπαροσκοπικής αποτελεί η ρομποτική χειρουργική. Η τελευταία παρά το αυξημένο κόστος της βρίσκει εφαρμογή σε όλη τη γκάμα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα όμως σε εκείνες όπου η ακρίβεια των κινήσεων παίζει καθοριστικό ρόλο στο χειρουργικό αποτέλεσμα.